Психологічні чинники просування особистого бренду психолога - ДЕМБИЦЬКА, Наталія; ПОНОМАРЕНКО, Євгенія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Сьогодні психологи все частіше обирають шлях створення та просування власного бренду у соціальних мережах. Причому це стосується як початківців, так і професійних фахівців з багаторічним досвідом ведення власної практики. З одного боку, це спричинено сучасними трендами, ринковими умовами та цифровою трансформацією навколишнього середовища. З іншого боку, особистий бренд відкриває широкі можливості для реалізації власних амбіцій психолога: легше проводити різного роду дослідження, доносити власну експертну думку до аудиторії, організовувати і запускати власні тренінги та інші продукти. Варто відмітити, що розширення аудиторії також впливає на кількість клієнтів та дохід психолога. Тому побудова особистого бренду — це не лише шлях до популярності, а й важлива форма самореалізації. Метою статті є висвітлення результатів дослідження психологічних чинників просування особистого бренду психолога у соцмережах.Методи. Використано методику діагностики самоцінності (Н. Миколенко, Б. Плекай), методику визначення ясності Я-концепції (Т. Кемпбелл, адаптація І. Шемелюка), методику оцінки рівня толерантності до невизначеності (С. Баднер, адаптація Г. Солдатової) та шкалу резильєнтності Коннора–Девідсона (CD-RISC-10, адаптація З.Кіреєвої, О. Односталко, Б. Бірон), авторська анкета для вивчення здатності психолога ефективно просувати власний бренд. Вибірку становило 62 психолога (N = 62), з яких 58 жінок та 4 чоловіка. Усі учасники брали участь в обстеженні добровільно, з усвідомленою згодою.Результати. Було виявлено, що 18,0% респондентів мають проблеми з самоцінністю. Серед найбільш поширених проблем - занижене самоприйняття та соціальне відчуження (по 10,0%), які ускладнюють формування стійкої професійної ідентичності. 66,0% респондентів мають рівень резильєнтності вище середнього, що вказує на загальну емоційну стійкість і здатність до адаптації в умовах стресу чи невизначеності. Виявлено зв’язок між рівнем резильєнтності та рівнем доходу фахівців. Опитуванні мають переважно середній рівень ясності Я-концепції, ближче до високої, що свідчить про поширеність цього стану серед опитуваних. У 2,0% опитуваних із середнім рівнем, ближчим до низького, кількість підписників не перевищує 2 тисяч, навіть при наявності семирічного досвіду ведення соціальних мереж.Висновки. Найбільший вплив на просування особистого бренду в соцмережах мають самоцінность, ясность Я-концепції та резильєнтность. Толерантнысть до невизначеності  сама по собі не є вирішальною для досягнення високих результатів у сфері онлайн просування. Хоча не виключається її можливий вплив на швидкість просування особистого бренду психолога в соцмережах.
Keywords: особистість; психолог; особистий бренд; просування в соцмережах; самоцінність; ясність Я-концепції; толерантність до невизначеності; резильєнтність