Когнітивна схема як механізм зменшення когнітивних викривлень: процесуальна модель психічного відображення - БРАЖКО, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Данна стаття присвячена визначенню змісту понять “когнітивна схема” і “когнітивне викривлення”. Метою дослідження є розробка концептуальної моделі процесу відображення інформації, що поєднує функціонування когнітивних схем та когнітивних викривлень.Методи. Дане дослідження є теоретико-аналітичним і базується на методі систематичного огляду літератури та концептуальній інтеграції емпіричних даних з різних дослідницьких парадигм. Результати. У статті обґрунтовується позиція розгляду когнітивних схем як адаптивних механізмів, що зменшують кількість когнітивних викривлень у процесі обробки інформації. Представлено процесуальну модель, яка демонструє, що когнітивні викривлення зростають у випадках, коли індивід не здатен застосувати релевантні когнітивні схеми для структурування досвіду. Проаналізовано еволюцію понять «когнітивної схеми» (від І. Канта через Ф. Бартлетта до сучасних підходів) та «когнітивного викривлення» (від евристик А. Тверські та Д. Канемана до нейроеволюційних пояснень). Доведено, що клінічне розуміння когнітивних схем як виключно дисфункціональних утворень є недостатнім для повноцінного розуміння їх ролі у процесі відображення інформації.Дискусія та висновки. Запропонована авторська модель відображення інформації, що складається з 4 стадій: 1) отримання вхідних сигналів; 2) активізація відповідної когнітивної схеми; 3) обробка інформації в межах когнітивної схеми (шлях А, Б, В); 4) інтеграція та консолідація результатів в довгострокову пам’ять. Ідея, що когнітивні схеми функціонують як адаптивний механізм, що узгоджує роботу когнітивних викривлень у процесі обробки інформації, підтверджується сучасними дослідженнями з когнітивної нейроеволюційної психології.
Keywords: когнітивна схема; когнітивне викривлення; евристика; психічне відображення; процес відображення; клінічна практика