Застосування методу хронометричної проби в аспекті іпохондричної поведінки хворого - Візнюк, Інна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2019)
Крізь призму компетентнісних задач розглянуто особливості формування професійної готовності майбутніх фахівців до самореалізації в умовах іпохондричної нозології із психосоматичною ознакою. Визначено критеріально-результативну основу дослідження, яка включає мотиваційно-ціннісний, когнітивно-особистісний, творчо-діяльнісний, рефлексивно-регулятивний критерій підвищення рівня готовності майбутніх фахівців до психоемоційної безпеки діяльності.Установлено, що вищезазначені критерії сприяли виокремленню психолого-часових індикаторів іпохондричних захворювань, які виступають як методологічне підґрунтя для розробки та практичного втілення системи хронопсихологічного прогнозування перебігу іпохондрії, окреслюють конкретні напрями медико-психологічної реабілітації фахівців різних професій із іпохондричними розладами шляхом урахування диференціації механізмів їх виникнення. В основі цієї проблематики ми й розробили алгоритм хронобіологічного прогнозу психосимптоматики, перебігу, ефективності лікування та оптимізації адаптаційних можливостей хворих на іпохондричні розлади. Його сутність полягала в ознайомленні учасників дослідження із інформацією про рецидив іпохондричних розладів, причинах їх повторного виникнення і наслідках в освітньо-інформаційному середовищі.
Keywords: алгоритм хронобіологічного прогнозу; іпохондричні розлади особистості; психосоматичні розлади; критерії підвищення рівня готовності майбутніх фахівців до професійної діяльності