Features of emotional burnout by specialists in assisting professions: Особливості емоційного вигоряння у фахівців допомагаючих професій - Astremskaya, Irina (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2019)
The article deals with the problem of "professional exit", which is referred to as "professional benefits" in the activities of specialists professionals. The peculiarities of professional activity of teachers and psychologists of educational institutions, which complicate the work of the specified category of specialists, are considered. Particular attention is paid to the syndrome of "professional burnout" among pedagogical workers of educational institutions for children with physical and psychiatric disabilities due to the fact that their professional activities are deeply. Specific and emotionally tense.статті розглядається проблема "професійного вигорання", аналізується роль синдрому "професійного вигорання" у діяльності фахівців допомогаючих професій. Дж. Фрейденбергер, автор ідеї вигорання, відзначає, що професійне вигорання – це вичерпання енергії у людей, які працюють у сфері соціальної допомоги, коли вони відчувають, що перевантажені проблемами інших людей. Розглянуті особливості фахової діяльності педагогів та психологів освітніх закладів, що ускладнюють роботу зазначеної категорії фахівців. "Вигорання" досліджується у руслі трьох підходів: "хронічна втома", емоційне виснаження і трикомпонентна система (К. Маслахом і С. Джексон). Наведено та проаналізовано дані про рівень "вигорання" представників різних професій за методикою "Діагностика рівня емоційного вигорання" В. В. Бойка.Зосереджується увага на особливостях чинників "вигоранні" вчителів. Відзначається різниця у вигоранні вчителів різних дисцип- лін і різного віку учнів. Встановлено, що відмінності в ступенях "вигорання" та його причинах спостерігаються не лише у представників різних професій, а й працівників різних видів діяльності всередині однієї професії. Особливу увагу акцентовано на синдромі "професійного вигорання" серед педагогічних працівників освітніх закладів для дітей з вадами психофізичного розвитку в зв'язку з тим, що їх професійна діяльність є глибоко специфічною та емоційно напруженою.Визначено основні напрямки управління професійним стресом, зокрема профілактики дистресу і синдрому вигорання. Наведено сучасні засоби запобігання "вигоранню": психодіагностика, аудит, профілактичні заходи. Також наведено методи профілактики та подолання "вигорання": гнучкий графік роботи, проведення спеціалізованих тренінгів, професійне та кар'єрне зростання, поліпшення психологічної компетентності та прищеплення необхідної культури здоров'я.
Keywords: professional burnout syndrome; psychological protection; teacher; vocational assistance; синдром "професійного вигорання"; психологічний захист; педагог; психолог; професії допомоги