Вплив дистанційного навчання школярів 1-11 класів під час пандемії Сovid-19 на їх психоемоційний стан - Гозак, Світлана; Єлізарова, Олена; Станкевич, Тетяна; Дюба, Наталія; Парац, Алла; Лебединець, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Введення дистанційної навчання (ДН) стало викликом для всіх учасників освітнього процесу та вплинуло на життєдіяльності та самопочутті дітей. Метою дослідження було вивчення впливу різних форм ДН на показники тривожності та депресії (Т&Д) у дітей шкільного віку.Було проведене он-лайн опитування 760 з використанням RCADS. Усі респонденти підписали інформовану згоду. Для статистичного аналізу використовували ANOVA (STATISTICA 8.0). Моделі були скориговані відповідно віку та статі респондентів.Більше 20% батьків повідомили високий психологічний стрес під час ДН. Адаптація протікала легше і швидше у респондентів, які змогли організувати віртуальне спілкування та отримали підтримку від викладачів. Патологічне підвищення рівня Т&Д виявлено у 14,4±1,3% респондентів. Дівчаток із клінічними проявами Т&Д було в 2,8 рази більше, ніж хлопців (р0,5). Зниження показників Т&Д було виявлено при онлайн уроках вчителя з класом (p
Keywords: дистанційне навчання; COVID-19 пандемія; діти шкільного віку; показники тривожності і депресії