Зсув соціальних преференцій на моральні упередження у процесі прийняття рішень про розподіл ресурсів - Коваленко, Алла; Головіна, Альбіна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
У статті представлено аналіз основних теорій та результатів експериментальних досліджень проблеми зсуву соціальних преференцій на моральні упередження у прийнятті рішень про розподіл ресурсів. Показано, що процес прийняття рішень про розподіл ресурсів керується трьома мотивами: соціальними преференціями, моральними упередженнями та власними інтересами. Особисті інтереси та моральні упередження є предикторами соціальних орієнтацій. В результаті встановлюється асиметричний взаємозв'язок між особистою зацікавленістю та моральними упередженнями.
Keywords: альтруїзм; моральні упередження; мотив; особистий інтерес; соціальні преференції; теорія ігор; homo economicus