Психологічні особливості стигматизації інакшості та її виявлення у процесі медіакомунікації - Гусєв, Ігор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Визначено ознаки стигматизації та психологічні особливості переживання кібербулінгу серед стигматизованої меншини. Приділено увагу процесу самостигматизації, оскільки це призводить до зниження соціального статусу, самооцінки, що, у свою чергу, посилює стигматизацію.Проведено два окремі опитування: одне серед загального населення, а інше – про особливості переживання стигматизованими меншинами власної стигматизації – серед ЛГБТ- і ВІЛ-активістів. Загалом 71 % опитаних були жертвами кібербулінгу (від поодиноких випадків (49 %) до постійного переживання цькування (4 %). Найчастіше жертвами кібербулінгу ставали чоловіки, зокрема ВІЛ-активісти. Найчастіше активісти стикалися з такими виявленнями кібербулінгу, як образи в коментарях до новин і мережі "Twitter", погрози в мережі "Facebook", залякування на форумах.
Keywords: дискримінація; кібербулінг; ЛГБТ-спільнота; медіакомунікація; стигматизація