Сучасні підходи до вивчення страху рецидиву раку. Огляд іноземних досліджень - Лисник, Катерина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Наведено результати теоретичного огляду страху рецидиву раку, з яким стикаються онкоодужуючі, в іноземних наукових виданнях. Розглянуто новітнє визначення страху рецидиву раку, а також визначення його клінічного рівня і перелік основних методик вимірювання, що найчастіше використовуються для діагностики страху рецидиву. Узагальнено відомості щодо особистісних чинників, які впливають на підвищення страху рецидиву раку в онкоодужуючих, і вплив на його підвищення приналежності до певних категорій населення. Досліджено вплив особливостей перебігу хвороби і типу отриманого лікування, у тому числі персоналізованого лікування (генетичної, імунної та молекулярної терапії), на підвищення рівня страху рецидиву раку. Попередні висновки свідчать, що наразі не існує зручних і надійних скринінгових методик визначення клінічного рівня страху рецидиву раку, а наявні опитувальники мають різну валідність за певними шкалами і потребують мовної та культуральної адаптації. Страх рецидиву раку підвищується серед тих, хто отримує персоналізовану терапію або має рідкісні форми онкології. Особистісні чинники та рівень соціальної адаптації впливають на зміни рівня страху рецидиву, як і приналежність до певних категорій населення. Подальші дослідження мають розкрити особливості страху рецидиву раку в українських онкоодужуючих, ураховуючи виявлені фактори при формуванні програм їх супроводження психоонкологами, оскільки страх рецидиву суттєво впливає на їхню якість життя.
Keywords: страх рецидиву раку; особистісні особливості онкоодужуючих; персоналізована медицина; методики вимірювання; психоонкологія