Історичний та лінгвокультурологічний аналіз патопсихологічних термінів із терміноелементами -mania, -phobia - Попович, Ярослава (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Досліджено походження і розвиток клінічної психологічної термінології, зокрема термінів «манія» і «фобія», які вперше згадуються у творах Гіппократа, Аретея Каппадокійського, Павсанія, Платона, а також римлян Сенеки та Цицерона. На матеріалі 118 латинськомовних термінів зі сфери клінічної психіатрії з терміноелементами -mania, -phobia розроблено тематичну класифікацію, що включає етимологічний і культурологічний коментарі.
Keywords: клінічна термінологія; латинська мова; манія; психологія; фобія