Інформальна освіта як метод подолання тривожності молодих спеціалістів - Рубель, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Відображено результати дослідження ефективності застосування інформальної освітньої допомоги як методу подолання тривожності молодих спеціалістів. Вибірка досліджуваних становила 150 осіб віком 21–49 років і була поділена на 3 групи: група 1 включала 44 особи, які були слухачами короткострокових, група 2 (60 осіб) – середньострокових і група 3 (46 осіб) – довгострокових курсів інформальної освітньої допомоги. Для дослідження рівню особистісної та ситуативної тривожності було використано тест дослідження рівня тривожності Спілбергера – Ханіна. Для визначення професійних труднощів застосовували напівструктуроване інтерв’ю та самозвіт. Було виявлено зниження ситуативної тривожності (достовірна різниця за G-критерієм на рівні p ≤ 0,05) у результаті впровадження освітньої програми у групах слухачів середньострокових і довгострокових програм навчання. Результати дослідження дають змогу стверджувати, що запропонована програма інформальної освітньої допомоги ефективна для застосування із метою подолання тривожності під час проживання криз професійного становлення.
Keywords: інформальна освіта; професіоналізація; соціалізація; тривожність; криза