Методологічні аспекти дослідження соціальних преференцій у контексті розв'язання соціальних дилем - Коваленко , Алла; Головіна , Альбіна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2021)
Представлено аналіз основних методологічних принципів і дизайнів експериментальних досліджень соціальних преференцій. Описано класичні експерименти з дослідження соціальних преференцій і виокремлено їхні сильні та слабкі сторони. Спростовано постулат особистого інтересу як домінантного чинника у процесі ухвалення рішення. У підсумку наведено дизайн психологічного дослідження, який найточніше дозволить типологізувати соціальні преференції досліджуваних і сприятиме створенню репрезентативної моделі ухвалення рішень.
Keywords: соціальні преференції; теорія ігор; рівновага Неша; гра з диктатором; інвестиційна гра; гра в суспільні блага; гра в ультиматум