Програма-інтервенція для створення рівноправних класів - Пінчук , Катерина; Заліпська, Кристина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2021)
Булінг і віктимізація поширені в підлітковому віці. У Європі та Північній Америці приблизно 6% учнів середніх шкіл знущаються над іншими, а приблизно 10% учнів середніх шкіл зазнають знущань 2 або 3 рази на місяць. Крім того, підлітковий вік є чутливим періодом для соціального статусу. LaFontana та Cillessen (2009) показали явний пік у пріоритеті підвищення статусу в ранньому підлітковому віці. Враховуючи, що проект CEC (Creating Equal Classroom) спрямований на зниження рівня булінгу через пом’якшення ієрархії статусу класу, 7 клас є особливо актуальним етапом розвитку для реалізації цього проекту інтервенції.Досліджувані: підлітки з 7 класу середньої школиМетоди: Анкети, багаторівневе моделювання з Mplus 8.0 для оцінки ефектів інтервенції через вкладений характер даних, тренінги та обговорення.Короткий опис результатів і висновки: учнів заохочують брати відповідальність за своє соціальне оточення та за взаємодію з однолітками. Ця програма ефективна для зниження частоти залучення підлітків до ситуацій булінгу. За допомогою цієї програми зменшиться кількість як ініціаторів, так і жертв булінгу.
Keywords: Булінг; рівність; учні 7 класу; віктимізація