Страх через COVID-19: чинники його зниження і негативні копінг-стратегії - Курапов, Антон; Льошенко, Олександра; Бахвалова, Аліна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2022)
Присвячено темі чинників страху перед COVID-19, з одного боку, та впливу цього страху на використання негативних копінг-стратегій, з іншого. Чинниками, які, на нашу думку, впливають на страх перед COVID-19, є проходження тесту і переживання симптомів СОМЮ-19 особисто або у когось із близьких.У підсумку не було виявлено жодної статистичної різниці в рівні страху перед СОМЮ-19 у групах, де найближчі (друзі чи родичі) мали симптоми СОМЮ-19 або учасників тестували на COVID-19. Лише у групах учасників, що мали або не мали симптомів COVID-19, ми виявили статистично значущу різницю. Половина групи, що мала симптоми COVID-19, відзначила зменшення страху перед хворобою, тоді як учасники іншої групи переважно не змінили рівень свого страху. Отже, досвід захворювання на COVID-19 має тенденцію до зниження рівня страху. Водночас між цими групами немає істотної різниці в загальному рівні страху від COVID-19, оскільки ця змінна не показує зміни в часі, а лише поточний рівень страху.Друга частина статті - дослідження зв'язку між негативними копінг-стратегіями та низьким рівнем стійкості. Спираючись на інші дослідження, ми виділили куріння та вживання марихуани як негативні стратегії подолання страху. Учасники, що курили більше ніж зазвичай через занепокоєння щодо ситуації із COVID-19, мали як більший страх перед хворобою, так і меншу стійкість, ніж учасники, що не користувалися подібним копінгом. Такі ж результати ми отримали і щодо вживання канабісу, але слід звернути увагу на невеликий обсяг групи - лише 10 учасників, оскільки для студентів університетів, які мають досить високий інтелект, хорошу освіту та рівень культури цей вид ризикованої поведінки не характерний.Як наслідок, у групах, які не курили або не вживали канабіс для подолання тривоги від COVID-19 частіше ніж зазвичай (або не кури-ли/не вживали канабіс взагалі), рівень стійкості був вищим, а рівень страху перед СОМЮ-19 - нижчим, ніж у групах, що користувалися цими негативними копінгами. Також ми виявили статистично значущі відмінності між групами чоловіків, які частіше курять, у стійкості та рівні страху перед СО VID-19, тоді як у групах жінок такої різниці не було.
Keywords: COVID-19; копінг-стратегії; страх COVID-19; стійкість