Спонукання як конститутивний елемент психіки людини - Сабадуха, Олексій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2022)
Досліджено фундаментальний вплив спонукань людини на її внутрішній і зовнішній світ. За методологічну основу прийнято погляди Аристотеля на причинність існування речей і явищ, а за теоретичну - теорію психологічного поля К. Левіна. Проаналізовано основні шляхи формування спонукань, а саме - процес виховання та засвоєння соціального механізму життєзабезпечення (відносини розподілу, обміну та власності). Встановлено зв'язок спонукань, настанов і домінанти. Доведено, що спонукання формують певну ієрархію настанов, що закріплюються в мозку людини як домінанти. Досліджено також вплив спонукань на формування людської типології: залежна особистість, посередня особистість, зріла особистість і геній.
Keywords: спонукання; причинність; психіка; свідомість; стимул; мотив; інтерес; ідеал; настанова; домінанта; принципи життєдіяльності.