Реконструкція символічних репрезентацій як механізм гармонізації чуттєво-емоційних станів у психологічному консультуванні - БАБИЧ, Роман; ЛАТИНІНА, Світлана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2023)
Означено, що консультант-психолог, який ставить перед собою завдання отримати конкретні результати консультування у конкретні часові рамки, стикається з тим, що ефективність його роботи залежить від двох різнополярних вимог. З одного боку, консультанту необхідно дотримуватись певної стратегії дій, яка гарантувала би досягнення результату, а, з іншого боку, клієнт повинен бути максимально зацікавленим у процесі вирішення питання та мати широку свободу для творчої роботи та розвитку.Описано технологію гармонізації чуттєво-емоційних станів, яка ґрунтується на засадах системо-миследіяльнісного під¬ходу до психологічного консультування.Мета полягає в тому, щоб у межах однієї технології об'єднати стратегічну спрямованість консультанта та творчу свободу клієнта. Як метод конфігурування було використано схему психологічного консультування у системо-миследіяль- нісному підході та принципи її реалізації. Об'єкт психотехнічної роботи - символічні репрезентації чуттєво-емоційних станів. Психотехнічні засоби - Чиста мова та Символічне моделювання.Обговорено стратегію дій психолога-консультанта, розкрито принципи, засади та механізми психологічного консультування у системо-миследіяльнісному підході. Розглянуто способи їх реалізації в межах наведеної технології. Окрему увагу приділено особливостям психоактивної метафори як знаково-символічної репрезентації чуттєво-емоційних станів та засобам роботи з нею.Розглянуто схему, завдяки якій консультант може управляти процесом дослідження клієнтом власного символічного простору. Додано опис рефлексивних переходів, які проходять клієнт і консультант у процесі проблематизації та розвитку схем організації думки та дії. Також наведено докладний опис однієї із тактик реконструкції символічних репрезентацій та приклад її практичної реалізації.
Keywords: психотехніка; стратегія; консультування; репрезентація; метафора; рефлексія