Вплив травмувального досвіду загрози життя на особистісний розвиток українців - ДАНИЛЮК, Іван; БОГУЧАРОВА, Олена (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2023)
Вступ. Теоретичні та емпіричні дані підтверджують, що травмувальні ситуації під час війни, які пов'язані з парамет¬рами посттравматичного стресового розладу (ПТСР) та розладів адаптації (РА), негативно впливають на особистісний розвиток людини. Мета дослідження - надати докази впливу психологічних механізмів травми війни на особистісний розви¬ток українців під час війни.Методи. Міссісіпська шкала Кеану та ін.; опитувальники Шмішека, "Адаптивність" Агаєва та ін., "Цінності-у-дїї" Селігмана та ін.; Локатор велика п'ятірка Говарда та ін.Результати. За МШ вибірка українців поділилася на дві полярні групи. Одна - 128 (56,9 %) учасників після експозиції травми війни залишаються адаптованими, що свідчить про еволюційну ресурсність їхнього особистісного розвитку. Інша - 97 (43,1 %) через травмувальний досвід загрози життя маніфестує ознаки РА і ПТСР (36,9 % і 6,2 % відповідно). Дані "Адаптивності" підтвердили статистично значущі відмінності (за t-тестом) між групами, особливо в компонентах "нервово- психічна стійкість" і "моральна нормативність" (t = 7,945, t = 8,743, р = 0,000 для обох відповідно за компонентами).Достовірно частіше в дотравмувальний період є відмінності в акцентуаціях як потенційних РА / ПТСР ризик-факторів у двох групах (за t-тестом): тривожний, збудливий, емотивний, дистимний, циклотимний, застрягний типи. У періоді пост- травми тенденції до посилення акцентуацій і РА є у: дистимного, застрягного, тривожного, збудливого, демонстративного, педантичного типів. Це зайвий доказ загрози виникнення більш важких особистісних порушень та більшого ризику травматизації на рівні еволюційних властивостей темпераменту, ніж рис характеру.Кореляційний аналіз підтвердив: у добре адаптованих топ-п'ятірка рис Великої п'ятірки є надійним предиктором соціо- культурного особистісного розвитку. В осіб полярної групи п'ятірка рис негативного фокусу - нейротизм, соціальна деза- даптивність, зависока емоційність, депресії, відхилення у поведінці - є предиктором травмувального особистісного розвитку. Установлено: чим вищий рівень розладів адаптації, тим нижчим є рівень позитивних цінностей, таких як "мудрість", "сміливість", "справедливість", але зберігається додатний зв'язок між показниками ПТСР і РА та цінностями "помірність " і "трансцендентність " (за F-Фішера, усі на рівні р = 0,000).Висновки. Порушення особистісного розвитку українців у періоді посттравми тим легше долати, чим коротша експозиція травми війни та чим швидше травмувальний досвід загрози життя ідентифіковано психологами.
Keywords: адаптація; акцентуації; травмувальний досвід загрози життя; позитивні цінності; ПТСР; російсько-українській війна