Узгодження інтересів у виробленні публічної політики в Україні механізмом консолідації суспільно-політичних груп - ТРАВЕРСЕ, Тетяна; РОМАНОВА, Юлія; КРАВЧЕНКО, Софія; ДУБРОВИНСЬКИЙ, Георгій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2023)
Вступ. Присвячено емпіричному дослідженню структури і змісту консолідації як механізму узгодження інтересів політичних груп у виробленні публічної політики. Мета дослідження полягала у з'ясуванні соціально-психологічних особливостей консолідації ідеологічних та електоральних політичних груп, пошуку точок дотику між ними задля узгодження інтересів у виробленні публічної політики.Методи. Використано теоретичні, емпіричні, методи математико-статистичного опрацювання даних, а також пси- ходіагностичні методики: "Політичні цінності" (Г. Айзенк), "Політичні цінності" (А. Селезньов), "Групова ідентичність" (Дж. Феітос., Е. Салас), "Політична ідентичність" (О. Скнар), шкали політичної ідентифікації (Дж. Крукер, Р. Ліхтанен), "Дослі¬дження політичних мотивів" (А. Красняков), "Політична самоефективність" (І. Сарієв), "Політичноа солідарність" (К. Ньой- філд, Д. Гаучер, К. Старзук, в авторській адаптації), "Уявлення про консолідацію та способи її досягнення" (С. Кравченко), дослідницька анкета.Результати. Доведено, що консолідація є системною єдністю за принципом кон'юнкції, системоутворювальним чинником якої є ціннісна система групи. Її становлять: ціннісно-орієнтаційна єдність, спільні соціально-політичні мотиви та образ потребнісного майбутнього України, політична та групова ідентичності, рефлексивний капітал (спільні уявлення щодо: а) консолідаційної єдності, б) механізмів її здійснення, в) подібності та відмінностей уявлень членів своєї групи від інших груп у політичній взаємодії, г) готовність до спільних дій, діалогу, вироблення можливих продуктивних рішень), самоефективність політичної групи. Консолідація політичних груп у публічній політиці детермінується їхнім типом (ідеологічні, електоральні), де найістотнішою є ціннісна система групи.Висновки. Суспільно-політичний консолідаційний функціонал спільноти, презентований у публічному і непублічному вимірах політики відбивається на змістових і структурних характеристиках консолідації конкретної політичної групи, а також задає масштаб, спрямованість, соціальну, суспільну та політичну системи координат їхньої взаємодії - від конкуренції, співпраці, варіантів продуктивного протистояння аж до крайньої конфліктності, як різного штибу війн. Встановлено універсальні й специфічні основи можливого узгодження інтересів політичних груп, їхньої консолідації.
Keywords: публічна політика; просоціальна поведінка; політична поведінка; кооперація; мобілізація; інтеграція; ідеологія; узгодження інтересів; ціннісні орієнтації; ідеологічна група; електоральна група