Концептуальна модель дистинктивної поведінки особистості - ГАВАЗА, Леся (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Визначено, що сучасне суспільство відзначається різноманітністю індивідуальних особливостей, що проявляються у поведінці особистості. Розкрито, що дистинктивність є видом поведінки, яка характеризується нестереотипністю вчинків, схильністю особистості до проявів індивідуальності та прагненням бути соціально помітним, маючи на меті створити враження, та здобути увагу навколишніх. Запропоновано концептуальну модель дистинктивної поведінки особистості.М е т о д и . Використано діаграми Ейлера – Венна з метою графічного зображення взаємозв'язку дистинктивної поведінки та норм у певній предметній області.Р е з у л ь т а т и . Запропоновано дві функціональних залежності для соціальних та особистісних чинників впливу на дистинктивну поведінку. Запроваджено поняття "норм", визначених під "кутом зору" предметної галузі, у якій сформува- лась конкретна норма. Сформульовано дві функціональних залежності для соціальних та особистісних чинників впливу на дистинктивну поведінку. Введено поняття норм, визначених під "кутом зору" предметної галузі R. На рівні соціальної системи гіпотетично поділено форми прояву дистинктивності. Здійснено розгляд теорії оптимальної дистинктивності.Запропоновано класифікацію поведінкових ознак дистинктивності індивіда як елемента соціальної системи, які було розділено на три групи, та виокремлено основні складники кожної групи.В и с н о в к и . У процесі теоретичного аналізу наукової літератури було визначено, що дистинктивна поведінка може бути описана як вид поведінки особистості, в основі якої лежить прагнення виявити самобутність, долаючи при цьому соціальні норми, які склалися у певній референтній групі в поточний період.
Keywords: дистинктивність; модель дистинктивної поведінки; поведінкові прояви дистинктивної поведінки; самобутність; індивідуальність; відмінність