Деякі етнокультурні психологічні особливості казахів Республіки Казахстан - КІКБАЄВ, Даніяр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Наголошено, що об'єктивне розуміння психологічних особливостей особистості неможливе поза етнокультурним контекстом. Водночас зауважено, що культурні процеси постійно змінюються під впливом різних факторів, впливаючи на образ буття і сприйняття дійсності людьми. В огляді розглянуто деякі етнокультурні психологічні особливості казахів Республіки Казахстан у контексті історико-культурних психологічних детермінант і національних стереотипів.Для досягнення поставлених цілей досліджено питання історичної пам'яті казахського народу, етногенезу, етнічної ідентичності, національної свідомості та національного характеру. Також розглянуто соціальні та культурні явища, що характеризують казахський етнос.Зокрема, показано, що в менталітеті народу переважають гостинність, повага до старших родичів, красномовство як культ кочівника, толерантність, відкритість. Розкрито, що ці особливості являють собою лише невелику частину казахської культури, яка може варіюватися залежно від регіону, соціального контексту й особливостей кожного представника етносу.Доведено, що розуміння етнокультурних особливостей казахів, легкість адаптації в казахському середовищі сприяє ефективній міжкультурній взаємодії, комунікації, успішному веденню бізнесу та роботі, взаємоповазі і терпимості. Також підкреслюється необхідність вивчати етнокультурні психологічні особливості казахського етносу після військового вторгнення Росії в Україну, оскільки в умовах нестабільності і глобальних катаклізмів відбуваються динамічні зміни багатьох наведених явищ, зокрема трансформуються критерії та ознаки етнічної ідентичності.
Keywords: етнокультурні особливості казахів; психологія казахів; психологія поведінки казахів