Чинники психологічного благополуччя українських жінок-вимушених мігранток - ЮРЧИНСЬКА, Ганна; МАСЕЛЬСЬКА, Людмила (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Наголошено, що з початком повномасштабної російсько-української війни чимала частина українських жінок була вимушена залишити Україну. Отже, проблема підтримки їхнього психологічного благополуччя та повернення на терени держави в актуальній ситуації та в майбутньому вивчається як закордонними, так і вітчизняними науковцями. Розглянуто питання визначення чинників психологічного благополуччя, які досліджуються у межах наукової психології і мають значущість практичного характеру. Мета дослідження – виявити й описати особистісні чинники психологічного благополуччя українських жінок – вимушених мігранток.М е т о д и . Застосовано методи теоретичного аналізу, синтезу, узагальнення, а також низка емпіричних тестових методик.Р е з у л ь т а т и . Визначено, що міграція – багатоступеневий, розгорнутий у часі процес, що містить безліч психологічних аспектів, супроводжується трансформацією усієї системи соціально-психологічних відносин і призводить до значного напруження психологічних механізмів. Це впливає на загальний рівень психологічного благополуччя мігрантів, яке є і ресурсом, і результатом подолання у них стресу та адаптації до міграції.Емпірично доведено, що психологічне благополуччя має зв'язок із психологічною ресурсністю, стратегіями копінгу, спрямованими на розв'язання проблеми, вираження емоцій, уникнення інтолерантності до невизначеності.В и с н о в к и . Досліджено рівень та чинники психологічного благополуччя українських жінок – вимушених мігранток. Зокрема, відзначено внутрішні особистісні чинники: психологічну ресурсність, копінг-стратегії, спрямовані на розв'язання проблеми, відреагування емоцій, а також толерантність до невизначеності. Зроблено висновок про необхідність розроблення та апробацію програми вторинної профілактики стресових станів та підтримки психологічного благополуччя українських жінок у вимушеній міграції.
Keywords: міграція; опанування стресу; психологічне благополуччя; толерантність до невизначеності; психологічна ресурсність; копінг-стратегії; профілактика стресових станів