Політичне лідерство через призму психологічної відповідальності політика - ЯРЕМЧИШИН, Марко (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Наголошено, що лідерство є вагомою частиною соціального буття, а особистість політичного лідера є важливою для діяльності та розвитку суспільства. Досліджено сприйняття концепту відповідальності лідерами, яке є різновидом соціального розвитку та відповідає принципам буття суспільства. Сформульовано, що особистість політичного лідера є доволі вагомою для життєдіяльності суспільства будь-якого соціокультурного середовища, адже саме особистісні особливості суспільно значущого політичного лідера дають відповідь на те, як він реагує на певні виклики, що постають перед ним, оскільки характер його рішень та сприйняття відповідальності відображається у суспільному житті. Визначено, що феномен психологічної відповідальності доволі цікавий саме в контексті особистості лідера, адже ця соціальна роль має значущу особливість, яка проявляється у сукупності особистісно-соціальних навичок індивіда, що спрямовані не тільки на його приватне, індивідуальне існування, а й на публічне – через сукупність взаємодій у соціумі та їхню значущість. Аргументовано, що питання психологічної відповідальності саме в контексті лідерства є недостатньо розкритим, але водночас воно і не втрачає наукової актуальності, тому що розвиток суспільства спонукає до більш глибокого розуміння індивідуальних особливостей кожної окремої особистості, особливо, коли така особистість виконує соціально важливу роль, яка полягає у відображенні цінностей того чи іншого соціального середовища своїми діями та образом, і відповідності очікуванням суспільства. Розкрито, що саме поняття феномену психологічної відповідальності найкраще відображається через соціокультурний аспект та сутність політичного лідерства як атрибуту соціокультурного середовища і його особливостей у політичній сфері різних культур.
Keywords: психологічна відповідальність; політична психологія; психологія лідерства; особистість політичного лідера