ПСИХОЛОГІЧНІ ПРЕДИКТОРИ ДІЯЛЬНОСТІ ІТ-ФАХІВЦІВ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ОРГАНІЗАЦІЙ ДО ДИСТАНЦІЙНОЇ РОБОТИ - Н. Максименко, (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Статтю присвячено актуальній проблемі психологічного супроводу переходу офісних працівників до дистанційної ро- боти. Метою статті є визначення психологічних та соціально-демографічних детермінант діяльності фахівців керівних ланок в умовах переведення їх підлеглих до віртуального/домашнього офісу. Зазначена проблема розглядається на прикла- ді фахівців ІТ-компаній (n = 182) із чотирьох країн Центральної та Східної Європи. Доведено, що основними диспозиційними ознаками, що сприяють реалізації діяльнісного потенціалу, виступають сумлінність і відкритість досвіду. У той час як серед ціннісних орієнтацій такими виступають орієнтації на компетентне та толерантне лідерство. Важливими також у цьому аспекті є ціннісні орієнтації на альтруїзм та незалежність. У свою чергу, орієнтація на соціальну підтримку усклад- нює реалізацію в діяльності орієнтації на якість і підсилює відчуття невпевненості у власних силах. Виявлено, що в умо- вах реструктуризації основну роль починають грати диспозиційні чинники, а ступінь ціннісної регуляції знижується.
Keywords: ІТ-фахівці, психологічні предиктори, дистанційна робота, управлінській потенціал, особистісні риси, ціннісні орієнтації.