М'язовий затиск як форма первісного психологічного захисту - Васьківська, Світлана; Шулик, Марія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті розкриваються результати дослідження, яке емпірично підтверджує існування зв'язків між психологічними захистами, ранніми батьківськими настановами/заборонами та м'язовими затисками в тілі людини. За нашими висновками м'язові затиски складають архаїчну неусвідомлену основу подальшого формування різноманіття психологічних захистів особистості взагалі. Вони з'являються ще тоді, коли функціонування психічної сфери не десоматизоване. Аналіз архітектоніки м'язових затисків дозволяє говорити про окремий онтогенетично первинний механізм психологічного захисту – протосому. Прояви цього утворення специфічні для кожного конкретного індивіда та закарбовуються в "Я-образі". У зв'язку з раннім формуванням, переживання з тіла не мають можливості бути відреагованими, вони накопичуються та проявляються в нових, ще складніших симптомах. Представлення виявлених зв′язків конкретних механі- змів психологічного захисту з особливостями затисків полегшить нам роботу в терапії, даючи змогу працювати з утвореннями довербального періоду.
Keywords: соматопсихологічне реагування; архітектоніка м'язових затисків; психологічний захист; протосома; ранні батьківські настанови та заборони