Гендерні стереотипи змін життєвих перспектив та стратегій особистості в кризових ситуаціях - Володарська, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті викладено психологічні основи змін життєвих перспектив особистості в кризових ситуаціях та методи їх корекції. Розглянуто методологічні основи впливу змін життєвих стратегій особистості, що корегує зміни життєвих перспектив. Наданий аналіз останніх досліджень проблем реабілітації особистості в кризових ситуаціях. Здійснено порівняльний аналіз особливостей змін життєвих перспектив у жінок і чоловіків. Виявлено розбіжності в змінах життєвих перспектив жінок і чоловіків в кризових ситуаціях. Встановлено особливості впливу кризових ситуацій на побудову нових цілей та стратегій їх досягнення. Охарактеризовано специфіку змін життєвих стратегій у членів сім'ї, після перебування в зоні АТО. Виділені розбіжності у найбільш значущих темах змін життєвих перспектив чоловіків і жінок відображені в діаграмах. Надане пояснення до кожної теми життєвих перспектив. Підібрані методики впливу на процес гармонізації життєвих перспектив, планів, цінностей особистості, яка опинилась в життєвих кризових ситуаціях. Окреслені напрямки групової та індивідуальної роботи з молодим подружжям, що перебувають в реабілітаційному центрі. Визначені та апробовані методики роботи з жінками і чоловіками на відновлення часово-просторових орієнтацій, минулого, сьогодення та майбутнього. Розроблена модель розвитку життєвих стратегій особистості, що активують побудову нових перспектив у процесі самодетермінації розвитку особистості.
Keywords: кризові ситуації; життєві перспективи; життєві стратегії; гендерні стереотипи змін перспектив; планів; цін