Психолого-педагогічні чинники адаптації студентів до навчальної діяльності у вищому навчальному закладі - Грибок, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті здійснено аналіз теоретичних основ адаптації студентів до навчанні у вищому навчальному закладі та виявлено особливості цього процесу. Виявлено що процесу адаптації студентів до навчання притаманні специфічні риси, серед яких – багатоманітність форм поведінки, яка вирізняється претензіями на дорослість, особлива чутливість і уразливість, підвищена зарозумілість, прагнення до групування, нестійкість інтересів та ін. Розкриваються психолого- педагогічні чинники цієї адаптації та зроблена спроба розробки певних рекомендацій щодо надання студентам-першокурсникам допомоги в адаптації до нових умов життєдіяльності.
Keywords: адаптація; навчальна діяльність; психолого-педагогічні умови; кризові ситуації; зовнішні умови; дезадаптація; діагностика; тренінг