Формування суб'єктності соціально обдарованої особистості в культурно-освітньому просторі як умова її соціалізації - Демченко, Олена (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
Представлено авторський підхід до пояснення культурно-освітнього простору для розвитку соціально обдарованих дітей, визначено його параметри. Обґрунтовано важливість розвитку суб'єктності соціально обдарованої особистості в культурно-освітньому просторі як умови її успішної соціалізації та розгортання потенціалів. Визначено основні ознаки вияву суб'єктності соціально обдарованої особистості як мети й результату створення простору і важливого показника її соціалізованості. За результатами аналізу пілотного дослідження окреслено проблеми в підготовці майбутніх фахівців психолого-педагогічного профілю до створення культурно-освітнього простору.
Keywords: соціалізація; обдарованість; соціальна обдарованість; культурно-освітній простір для розвитку соціальної обдарованості; суб'єктність; суб'єктність соціально обдарованої особистості