Діагностика компонентів пасіонарності: презентація методики - Кузнєцова, Оксана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті представлені етапи розробки та результати апробації психодіагностичної методики, призначеної для вивчення компонентів пасіонарності. Пасіонарність розглядається як схильність особистості до перетворення дійсності (зміни середовища), спрямованому на реалізацію функціонально стійкої мети в рішенні екзистенціальної задачі. Описано структуру та компоненти пасіонарності. Індивідуальні значення за шкалами опитувальника та їх сукупність відображають специфіку пасіонарності особистості, що дозволяє визначати у дорослих осіб як домінуючі орієнтації в утвердженні аутентичного "Я" (рішенні екзистенціальної задачі), так і тенденції в організації соціальної поведінки особистості. Апробація психодіагностичної методики здійснена відповідно до вимог пси- хометрики. Результати перевірки методики на надійність, валідність та дискримінативність дозволяють вважати її ефективним психодіагностичним засобом, призначеним для вивчення пасіонарності.
Keywords: пасіонарність; структура пасіонарності; надійність тесту; валідність тесту; дискримінативність