Вираження індивідуалізму – колективізму у вербальних образах - Курапов, Антон; Іщенко, Олександр; Тєльчаров, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
Відомо що багато культур у сучасному світі характеризуються популярними конструктами індивідуалізм та колективізм. Західні культури зазвичай сприймаються як більш індивідуалістичні, проте культури сходу сприймаються як більш колективістські. Незважаючи на це, цивілізаційна ідентичність України залишається невизначеною у зв'язку зі специфічним історичним розвитком так як вона завжди знаходилася на перетині Сходу та Заходу. Семін та Рубіні (1990) запропонували дослідження, де індивідуалізм та колективізм визначалися через аналіз вербальних обрáз. На нашу думку, їхній метод допоможе також визначити сучасну специфіку населення України. Для порівняння були взяті респонденти із Польщі, Фінляндії та Швеції. Українці, так як і інші респонденти, виявили схильність до прояву індивідуалізму.
Keywords: індивідуалізм; колективізм; культурні синдроми; вербальні обрáзи