Соціалізація особистості та розвиток особистісно-професійного потенціалу під час навчання у ВНЗ - Моісєєнко, Каріна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті обґрунтована актуальність і перспективи вивчення соціалізації особистості і розвитку особистісно- професійного потенціалу. Розглянуто існуючі засоби та запропоновано концепцію оцінки розвитку особистісно- професійного потенціалу. У статті зазначається, що одним із завдань соціалізації і розвитку потенціалу особистості є забезпечення становлення професіоналізму: воно починається до ВНЗ та завершується після закінчення навчання. Наве- дені отримані дослідником дані про особистісно-професійну спрямованість та кар'єрну орієнтацію особистості. Дослідження базується на вибірці, у якій взяли участь учні 11 класу, студенти та випускники ВНЗ. Показано взаємозв'язок особистісно-професійного потенціалу з соціалізацією і реалізацією індивіда в різних галузях життя.
Keywords: соціалізація; особистісно-професійний потенціал; розвиток; особистість; орієнтація особистості