Дослідження комунікативних бар'єрів національної та громадянської самоідентифікації молоді - Остапенко, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
Стаття присвячена проблемі впливу комунікативних бар`єрів на процес національної та громадянської самоідентифікації молоді. Автором проаналізовано основні підходи до вивчення процесу самоідентифікації, розглянуто особливості визначення національної та громадянської ідентичності, визначено роль комунікативних бар`єрів у процесі національної та громадянської самоідентифікації молоді. Представлено результати емпіричного дослідження та визначено основні типи комунікативних бар'єрів національної та громадянської самоідентифікації студентської молоді. Згідно з результатами дослідження встановлено, що домінуючим типом комунікативних бар`єрів національної самоідентифікації є змістово- операціональні, а соціальні та індивідуально-психологічні представлені менше. Серед бар'єрів громадянської самоідентифікації переважають індивідуально-психологічні, а соціальні та змістово-операціональні бар'єри представлені менше.
Keywords: національна самоідентифікація; громадянська самоідентифікація; комунікативні бар'єри; ідентичність