Особливості сприймання візуальної реклами через призму ціннісних орієнтацій українців та американців - Погорільська, Наталія; Прухніцька, Марія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
Стаття присвячена вивченню відмінностей в ціннісних орієнтаціях сучасних українців та американців та їх впливу на специфіку рекламних кампаній в Україні та США. У роботі висвітлено особливості сприймання рекламної продукції потенційним споживачем, а також його ставлення, орієнтація, специфіка оцінки та уявлень про рекламу залежно від ціннісних орієнтацій, світогляду та культурного середовища проживання. Визначено, що, окрім не домінуючих цінностей "Гедонізм" та "Влада" у різних груп різні цінності. Встановлено, що у процесі сприймання реклами для типового українця у першу чер- гу важливим виступає емоційність подачі, кольорова гама зображення, апеляція до почуттів, використання образів сім'ї, дітей, насиченого подіями й активного способу життя. Для типового американця характерним є звернення уваги на зображення та текст, який написано чи озвучено. У процесі сприймання важливим виступає смислове насичення реклами, її інноваційність, зрозумілість та кольорова гама.
Keywords: ціннісні орієнтації; цінності; візуальна реклама; сприймання; менталітет; українець; американець; психологічні механізми