Упровадження концепції особистісного становлення майбутніх фахівців соціономічних професій в університеті - Чуйко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2018)
Стаття розкриває концепцію особистісного становлення фахівців соціономічних професій в період навчання у вищій школі.Наведено результати емпіричного дослідження, присвячені вивченню особистісних структур студентів спеціально- стей "соціальна робота" і "психологія". Результати показують неоднорідний і спонтанний характер формування цінностей, мотивації і особистісної сфер, а також "розрив" між професійним і особистісним розвитком у студентському віці, в якому професійний розвиток переважає над особистісним.Представлено авторську концепцію (освітня технологія), яка включає чотири етапи особистісного становлення (мо- тиваційний, діяльнісний, проектний і управлінський). Кожен етап супроводжується змінами в цілях і результатах освіти; змінами в типах професійних практик, в які включаються студенти на кожному етапі (волонтерська, дослідницька, проектна, управлінська); зміною позиції викладача (фасилітатор, наставник, організатор, партнер) у стосунках зі студентами.Авторська концепція упроваджена у підготовку фахівців з соціальної роботи в університеті.
Keywords: особистісне становлення; особистісна зрілість суб'єкта професійної діяльності; рівні становлення особистісної зрілості суб'єкта професійної діяльності; особистісні здатності