Вивчення самопрезентації та дослідження мотивації її прояву в перехідний період від молодшого шкільного до підліткового віку - Олена Капустюк,; Валентина Пастушенко, (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2016)
У статті узагальнені результати вітчизняних та зарубіжних досліджень самопрезентаційного феномена і мотивації його прояву у перехідний період від молодшого шкільного до підліткового віку. Виділено дві групи показників функціонування презентаційного феномена в дитячому віці: когнітивні і поведінкові. Підтверджено формування розуміння і сприйняття молодшими школярами тактик самопрезентації: інтенсивний розвиток системи когнітивних репрезентацій, актуалізація самопрезентаційної мотивації, її реалізація на поведінковому рівні. Підібрано комплекс методик, що дозволяють простежувати особливості самопрезентації в умовах діяльнісної самореалізації в освітньому просторі.
Keywords: самопрезентація; соціальний розвиток; публічне Я; презентаційна мотивація; стилі особистісного самовияву