Теорії особистості як методологічне підґрунтя організації неформальної освіти у соціальній сфері - Надія Павлик (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2016)
У статті представлено результати аналізу психологічних та соціологічних теорій особистості за схемою: основна ідея теорії, концепція структури особистості, положення щодо мотивації діяльності особистості через призму їх використання для організації неформальної освіти студентської молоді. Виділено суперечність між індивідуальними та соціальними мотивами; охарактеризовано особистість у системі соціальних інституцій. Спроектовано ресурси та потенційні можливості неформальних форм навчально-виховної діяльності щодо забезпечення потреб, інтересів та цілей у освітньому середовищі. Сформульовано висновок щодо необхідності доповнення процесу професійної підготовки неформальною освіти задля врахування мотивації особистості.
Keywords: особистість; теорія особистості; неформальна освіта; формальна освіта