Відгомін "психічного перехрестя" в епоху середньовіччя на прикладі жанни д'арк - Ольга Бойко (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
У статті розглянуте дослідження, присвячене аналізу феномену голосів Жанни Д'Арк, за допомогою методу аналізу документів. В статті висвітлено поняття зміненого стану свідомості та особливості їх протікання під впливом релігії та церкви. Пояснюються архаїчні прояви психіки та представлена концепція "двопалатного розуму" Дж. Джейнса. На прикладі Жанни Д'Арк розглядається явище "психічного перехрестя", за якого прояв винятковості однієї людини створює напруження у суспільстві, що неодмінно призводить до його психологічного зростання.
Keywords: феномен голосів Жанни Д'Арк; змінені стани свідомості; архаїчні прояви психіки; онцепція "двопалатного розуму" Дж. Джейнса; явище "психічного перехрестя"