Ідеологія як фактор трансформації етнічного світогляду особистості - Олександр Іваскевич (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
Динамічні та суперечливі події сьогодення є результатом кризи глобалізації та відродження світових ідеологій, що вимагають пошуку якісно нових практичних способів їх вирішення. У сучасній політичній психології поряд з проблемами політичноголідерства, керівництва, психології тероризму, мотиваціїта формування переконань, приймання політичних рішень, невирішеною лишається проблема ідеологічного забезпечення суспільно-політичного життя у різних геополітичних вимірах.У даному дослідженні проведено визначення етнокультурних вимірів світогляду українців, що дає змогу визначити, динаміку змін системи цінностей та їх зв'язок із поліідеологічним впливом різних акторів українського політичного простору. Було виявлено високий рівень індивідуальності,контекстуальності, маскулінності, а також виявлено особливу дистанції влади, що характеризується відсутністю довіри до органів влади та негативним ставленням до неї. Подібна акцентуація може бути пов'язана із постійною загрозою цілісності України як держави та українському етнічному світогляду, котра існує впродовж всього існування України та із кризою, що має місце в Україні.Відповідно до цього дослідження можливим стає формування державної ідеології та механізмів її запровадження. За результатами цього дослідження можна розглянути мапу етнічного світогляду українців, що пояснює соціальні процеси котрі відбуваються всередині українського суспільства.
Keywords: світогляд; ідеологія; етнопсихологічні виміри