Копінг-стратегії та механізми психологічного захисту особистості у подоланні емоційного вигорання в адвокатському середовищі - Едуард Крайніков; Костянтин Пільков (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
У статті викладено результати емпіричного дослідження зв'язку між переважаючими копінг-стратегіями та механізмами психологічного захисту, що використовуються адвокатами із синдромом емоційного вигорання. У адвокатів зі сформованим синдромом емоційного вигорання на дуже високому рівні виражений агресивний гумор як своєрідний механізм психологічного захисту. Факторний аналіз дозволив встановити, що емоційне вигорання взаємопов'язане з відсутністю в арсеналі індивіда адаптивних копінг-стратегій та загальною напруженістю механізмів психологічного захисту, а також те, що прояви агресивного та самозневажливого гумору індивіда поєднані зі слабкою вираженістю адаптивної копінг-моделі вступу у соціальний контакт.
Keywords: копінг-стратегії; механізми психологічного захисту; емоційне вигорання; адвокатське середовище