Ціннісні орієнтації та рефлексивність особистості як фактори впливу на обдарованих юнаків - Анастасія Поліщук (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
У статті висвітлено питання обдарованості особистості. З'ясовано зміст поняття "обдарованості" в контексті обраного напрямку вивчення, а саме академічній діяльності учнів у загальноосвітньому навчальному закладі технічного спря- мування та членів і резидентів МАНу України. Предметом дослідження було обрано: ціннісні орієнтації та рефлективність особистості як чинники впливу на обдарованість юнаків. Розкрито взаємозв'язок провідної діяльності юнацького віку із проявами обдарованості. Було визначено роль рефлексії особистості в процесі врегулювання та управління власними зви- чками та отриманим досвідом що в результаті підкріплює їх обдарованість та посилює останню. В результаті було підтверджено гіпотезу про наявність різних переважаючих цінностей у групі обдарованих юнаків та в контрольної групі. Була підтверджена думка, що зовнішньо-спрямовані дії, для досягнення добробуту інших людей притаманні більшою мірою обдарованим особистостям, котрі володіють значним потенціалом та здатні до самоврегулювання і рефлексії своєї діяльності у відповідності до власних ціннісних орієнтирів.
Keywords: обдарованість; мотивація; рефлексивність; ціннісна сфера особистості; академічна успішність; юнацький вік