Соціально-психологічні особливості економічної соціалізації та економічної культури особистості - В. Москаленко (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
В статті розглядається проблема економічної культури як результату економічної соціалізації особистості. Основну увагу приділено деяким теоретичним концептам, які виступають методологічними принципами дослідження. Зокрема, наголошується на важливості уточнення категоріального апарату дослідження (розглядається співвідношення понять "культура, "економічна культура суспільства", "економічна культура особистості"). Доводиться, що ознакою "культурності" є "моральність". Визначається смисл поняття "економічність". Виділено та проаналізовано "раціональність" як модель економічної поведінки і як ознаку "економічності" в економічній культурі. Економічна культура особистості аналізу- ється як поетапне включення індивідів в різні сфери економічної діяльності у відповідності з їх віковими особливостями. Показано, що рівень економічної культури особистості виявляється у наповненні змісту її структурних складових. Проаналізовано зміст когнітивного, афективного та конативного компонентів структури економічної культури особистості. Показано, що конфігурація цих структурних компонентів визначає особливості економіко-психологічних характеристик особистості, які формуються в процесі її економічної соціалізації.
Keywords: культура; економічна культура; економічна культура особистості; модель економічної поведінки; раціональність; "економічність"; "моральність"; структура; когнітивний компонент; афективний компонент; конативний компонент; економічна соціалізація