Вплив стилю прихильності на особливості побудування міжособистісних стосунків у дівчат - М. Такмакова (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
Стаття присвячена розгляду впливу стилю прихильності на рівень задоволеності міжособистісними стосунками та переживання самотності у дівчат. Дослідницьку вибірку склали дівчата у віці ранньої дорослості та юності, в яких було встановлено чотири можливих стилі прихильності: "Автономія", "Надзалежність", "Псевдоавтономія" і "Дезорієнтованість". Результати свідчать, що порушені стилі прихильності пов'язані із ідеалізацією міжособистісних стосунків, страхом втрати партнера, підвищеною схильністю до переживання дифузної самотності. Виразність соціально-психологічних настанов ставлення до залежності і незалежності у близьких стосунках утворюють загальний фактор порушень міжособистісних стосунків, який формує стійке відчуття покинутості, самотності та ізольованості у стосунках.
Keywords: стиль прихильності; міжособистісні стосунки