Психологічні особливості соціалізації підлітків, які навчаються в закладах інтернатного типу - Дейниченко, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2014)
У статті розкриті проблеми соціалізації дітей в умовах інтернатного закладу, а також вплив цих умов депривації на психічний розвиток особистості підлітка. Експериментальним дослідженням виявлено, що підліткам з інтернатів властиві такі показники, як неприйняття себе, соціальна ізольованість, агресивна поведінка, тривожність, фрустрація, несформаваність комунікативних навичок. Такі психологічні особливості призводять до виникнення деформації соціалізації особистості. Запропоновано проведення соціотерапії як ефективного засобу успішної адаптації підлітків до соціальних умов.
Keywords: соціалізація; соціальна адаптація; ресоціалізація; особистість підлітка; депривація; інтернатний заклад; соціотерапія