Практичне дослідження особистісного зростання жінок в умовах неоднозначної втрати - ПАРІНОВ, Матвій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Проблематика неоднозначної втрати стає надзвичайно актуальною у військові часи, коли виникає необхідність надавати допомогу постраждалим особам, що втратити близьку людину. Тому необхідними на сьогодні є дослідження феномену неоднозначної втрати, того, як люди переживають таку трату, особливості емоційних реакцій та відновлення. На сьогодні у сфері психологічних досліджень існує пробіл у розумінні можливості позитивних особистісних змін внаслідок неоднозначної втрати. Сумніви щодо цього виникають, так як така втрата супроводжується невизначеністю і дуальністю емоційних реакцій між надією та горем. Цей пробіл викликає певні складнощі у наданні допомоги практичними психологами. Таким чином метою статті було визначити можливість та потенціал особистісного зростання в осіб, що переживають неоднозначну втрату внаслідок зникнення близької людини.Методи. Для визначення можливості та потенціалу особистісного зростання було сформовано вибірку із 30 осіб (N = 30), з яких 30 жінок віком від 19 до 60 років. Для вимірювання рівня зростання використано опитувальник посттравматичного зростання Л. Калхун. та Р. Тадескі. Результати. За результатами емпіричного дослідження встановлено можливість особистісного зростання у жінок, що опинилися в умовах невизначеності внаслідок неоднозначної втрати близької людини. Найвищий рівень зростання спостерігався у доменах "Цінування життя" – 11,2 з 15 можливих балів (74,6 %), "Духовні зміни" – 5,7 із 10 (57 %) та "Особистісна сила" – 10,5 із 20 можливих (52,5 %). Цікавим і дещо неочікуваним також виявився результат домену "Ставлення до інших", де респонденти показали середні значення 14,3 бала із 30 можливих (40,8 %).Висновки. Було визначено можливість та потенціал особистісного зростання в осіб, що переживають втрату, яка ускладнена характером невизначеності щодо долі зниклої особи. Було встановлено зміни у середніх показниках зростання залежно від наявності освіти, часу, що минув з моменту отримання звістки про зникнення та рівня спорідненості. Ці данні дають можливість краще зрозуміти природу та наслідки неоднозначної втрати та те, як ускладнюючий характер невизначеності впливає на процес зростання.
Keywords: посттравматичне зростання; особистісне зростання; неоднозначна втрата; зниклі безвісти