Пcихологічні особливості взаємозв'язків емоційних станів та стилю ухвалення рішень молоддю - КОНОНЕНКО, Артем (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. У вітчизняному суспільно-політичному житті загострилося чимало проблем, серед яких проблема коректного функціонування особистості в умовах неперервної кризи. Не повною мірою дослідженим залишається те, як саме емоційні стани впливають на когнітивні та поведінкові стратегії у кризових умовах.Методи. У дослідженні використано такі методи дослідження: теоретичні, емпіричні та психодіагностичні методики – "Шкaлa депресії / Beck Depression Inventory" (А. Бек); "Шкaлa тривожності / State-Trait Anxiety Inventory" (Ч. Спілбергер, aдaптaція Ю. Хaнінa); "Методика діaгностики рівня стрес" (Р. Кеттелом); "Decision-Making Test / DMT"; "Опитувaльник емоційної стійкості / Emotional Resilience Questionnaire"; методи математично-статистичної обробки даних.Результати. Встановлено, що імпульсивний стиль ухвалення рішень позитивно корелює з тривожністю та іншими негативними емоціями, що свідчить про зниження когнітивного контролю. Раціональний стиль пов'язаний із психоемоційною стабільністю та негативно корелює з депресією і стресом. Уникання є захисним механізмом при емоційному навантаженні, а залежний стиль пов'язаний із потребою в соціальній підтримці. Інтуїтивний стиль не залежить від емоційних станів. Емоційна стійкість зменшує імпульсивність і уникання, підкреслюючи роль саморегуляції у прийнятті рішень.Виявлено статистично значущі статеві відмінності в емоційних станах: жінки мають вищий рівень реактивної тривожності і депресії порівняно з чоловіками; вони здебільшого обирають залежний стиль прийняття рішень, орієнтований на думку інших, тоді як чоловіки схильні до імпульсивного стилю, що характеризується емоційністю та зниженим самоконтролем. Ці відмінності зумовлені соціокультурними чинниками і мають важливе значення для розробки психологічної підтримки в кризових умовах.Висновки. Емоційний стан молоді у кризовий період є ключовим предиктором стилю прийняття рішень, що залежить від інтенсивності емоцій, соціокультурних чинників і життєвого досвіду. Психологічна підтримка має бути спрямована на послаблення негативного емоційного фону та розвиток саморегуляції і раціонального мислення молоді.
Keywords: емоційний стан; ухвалення рішень; імпульсивний стиль; раціональний стиль; стиль уникання; залежний стиль; інтуїтивний стиль; емоційна стійкість; саморегуляція; статеві відмінності; соціокультурні чинники; молодь