Чинники соціально-психологічної дезадаптації осіб з девіантною поведінкою - КІКБАЄВ, Даніяр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Актуальність цієї статті обумовлена необхідністю визначення зв'язків між факторами соціально-психологічної дезадаптації та різними факторами схильності до девіантної поведінки загалом і агресивності зокрема. Метою статті є доведення методами емпіричного дослідження зв'язку між схильністю до певних видів девіантної поведінки, агресивності та ворожості з порушеннями соціально-психологічної адаптації особистості.Методи. Використано три стандартизованих опитувальники: методика діагностики соціально-психологічної адаптації К. Роджерса – Р. Даймонда, методика визначення схильності до поведінки, що відхиляється (А. Н. Орел), методика схильності до прояву агресії і ворожості А. Басса – А. Дарки. Вибірку склали 252 респондентів (n = 252) у віці від 21 до 46 років. Респонденти брали участь в обстеженні за згодою.Результати. Фактори схильності до девіантної поведінки або прямо взаємообумовлені факторами дезадаптивності, або провокують аномальні зміни рівня агресивності і ворожості. Такі зміни обумовлюють порушення адаптивності. Емпіричні дані вказують, що психологічний профіль особи із девіантною спрямованістю обумовлений порушеннями соціалізації.Висновки. Найбільш істотне значення має взаємообумовленість факторів адаптації і факторів агресивності та ворожнечі. Високі показники кореляційних зв'язків між факторами схильності до девіантної поведінки і компонентами агресивності та ворожості у особи із девіантною спрямованістю можуть суттєво впливати на ступінь її соціальної дезадаптації. Ключовими якостями, які визначають соціально-психологічну дезадаптивність, є фактори схильністі особистості до девіантної поведінки на тлі аномального рівня агресивності і ворожості. У свою чергу зниження рівня агресивності і ворожості сприяє вирівнюванню дисбалансу провідних факторів адаптивності і нормалізації індивідуальних показників схильності до девіантної поведінки. Відповідно, приведення до норми соціально-психологічних особливостей адаптивності сприяє зниженню ризику прояву девіантної поведінки та рівня агресивності і ворожості.
Keywords: асоціальність; агресивність; ворожість; девіантність; делінквентність; соціально-психологічна дезадаптивність