Психологічні особливості ставлення до грошей дорослої особистості - ДОВБИК, Жанна; МІКУНОВ, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Досліджено змістовні психологічні особливості ставлення до грошей у дорослих людей. Ставлення до грошей поєднує раціональні й емоційні аспекти, де гроші є не лише засобом споживання, а й символом безпеки, контролю, статусу та самореалізації особистості. Зміни в її ставленні до грошей визначаються соціальними, психологічними та економічними чинниками, зокрема фінансовою грамотністю й соціальним статусом.Методи. У дослідженні використано теоретичні та емпіричні методи, а також психодіагностичні методики: "Шкала грошових уявлень та поведінки" (А. Фернема), "Шкала монетарної етики" (Е. Танга).Результати. Встановлено статеві відмінності: чоловіки частіше мають емоційно насичене, статусно орієнтоване й ризикове ставлення до грошей, сприймаючи їх як символ влади і самореалізації, з підвищеною імпульсивністю; жінки є більш раціональними, орієнтованими на стабільність і довгострокову безпеку, з меншою схильністю до ризикованої поведінки. Обидві статі визнають гроші важливим фактором впливу, але чоловіки надають цьому більше статусного значення, а жінки – практичного.Вікові відмінності відображають еволюцію фінансової свідомості: молодь виявляє більш емоційне, символічне ставлення до грошей як знаку статусу і свободи. З віком гроші набувають функціонального значення засобу стабільності і контролю. У старших вікових групах зростає усвідомлення потенційної моральної двозначності грошей, що підкреслює їхній амбівалентний образ – і необхідного ресурсу, і джерела соціальних та етичних викликів.Висновки. Ставлення до грошей є складним соціально-психологічним феноменом, що формує фінансову поведінку, мотивацію та самооцінку особистості, особливо в умовах соціальної нестабільності, зокрема війни. Гроші є не лише засобом споживання, а й символом безпеки, контролю, статусу й самореалізації, засобом задоволення потреб і символом соціальної поваги та свободи. Це ставлення залежить від соціальних, психологічних і економічних чинників, включно з фінансовою грамотністю та соціальним статусом, що впливає на вибір фінансових стратегій дорослих. Врахування цих особливостей є важливим для формування ефективних фінансових стратегій і програм їхньої економічної освіти.
Keywords: ставлення до грошей; психологічні особливості; раціональні та емоційні аспекти ставлення до грошей; фінансова свідомість; символічне значення грошей; фінансова поведінка