Диференційна характеристика копінг-стратегій та механізмів психологічного захисту у осіб з різним рівнем емоційної врівноваженості - АНАНОВА, Іванна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Важливу роль у процесі регуляції поведінки та подолання складних ситуацій відіграють копінг-стратегії та механізми психологічного захисту, внаслідок використання яких послаблюється дезадаптивний ефект тиску стресових факторів. Вибір копінг-стратегій та захисних механізмів залежить від емоційних властивостей особистості, зокрема таких як емоційна стійкість, емоційна врівноваженість, нейротизм. Метою цього дослідження є вивчення відмінностей у використанні копінг-стратегій і механізмів психологічного захисту особами з різним ступенем вираженості емоційної врівноваженості.Методи. Під час проведення досліджень використано: 1) емпіричні метод (опитувальники): "Індекс життєвого стилю" Р. Плутчика, Г. Келлермана, Г. Конте; "Стратегії долаючої поведінки" Р. Лазаруса, С. Фолкман; "Емоційної нестабільності (нейротизму)" Г. Айзенка, Г. Вільсон; 2) методи статистичної обробки даних – кореляційний аналіз; кластерний аналіз (метод k-середніх); однофакторний дисперсійний аналіз (альтернатива критерій H-Краскела–Уоллеса); метод множинних порівнянь Шеффе (альтернатива критерій U-Манна-Уітні). Дослідницька вибірка: 178 осіб віком 20–35 років.Результати. Виявлено, що емоційно врівноважені особи використовують копінги "планування вирішення проблем", "самоконтроль" і захисний механізм "заперечення". Емоційно неврівноважені особи використовують копінги "втеча-уникання", "прийняття відповідальності", "дистанціювання" та захисні механізми "регресії", "заміщення", "реактивного утворення" "компенсації" і "проєкції". Виокремлено шість типів емоційної стійкості–неврівноваженості, які відмінні за репертуаром копінг-захисного реагування. Виявлено, що виражена схильність до самознецінення супроводжується використанням механізмів захисту "заміщення" та "регресії", а високий рівень нав'язливості супроводжується використанням механізмів "проєкції", "реактивного утворення" та копінг-стратегії "позитивна переоцінка".Висновки. Відмінності копінг-захисного репертуару залежать від: 1) рівня вираженості емоційної врівноваженості; 2) якісного складу проявів емоційної врівноваженості. Виявлені відмінності розкривають диференційну природу копінг-захисного реагування, визначають критерії диференціації конструктивності копінг-захисного репертуару, а також критерії розрізнення окремих проявів емоційної неврівноваженості.
Keywords: психологічні відмінності; копінг-стратегії; механізми психологічного захисту; нейротизм; емоційна врівноваженість