Від індивідуального до цифрового: соціальні ідеї Ґабріеля Тарда у контексті ХХІ ст.[до виходу у світ монографії: Слюсаревський, М. (2024).Громадська думка і горизонти освіти. Талком] - ТРАВЕРСЕ, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Рецензія присвячена аналізу монографії Миколи Слюсаревського «Громадська думка і горизонти освіти» (Київ: Талком, 2024), у якій феномен громадської думки розглядається в контексті освітніх трансформацій та соціальної динаміки. У рецензії акцентовано на відродженні соціальних ідей Ґабріеля Тарда, зокрема його концепцій наслідування, мікроповедінки та публічного обміну, що набувають нового значення в цифрову добу. Показано, що ідеї Тарда стають методологічною основою для аналізу сучасних соціальних практик, цифрових платформ та алгоритмізації суспільного життя, а також співвідносяться з українським дослідницьким контекстом, де громадська думка постає чинником освітніх реформ і суспільних змін.
Keywords: Ґабріель Тард; наслідування; емоційне зараження; цифрова взаємодія; громадська думка; освіта