Технології психологічного супроводу суб'єктивного благополуччя військовослужбовців - ХАРИТИНСЬКИЙ, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Присвячено аналізу психологічних технологій супроводу суб'єктивного благополуччя особистості, що їх розробили й апробували українські та закордонні вчені в різних галузях. Метою статті є дослідити сучасні психологічні технології супроводу суб'єктивного благополуччя особистості військовослужбовців сил безпеки та оборони України. Здійснено аналіз та систематизацію наукових підходів до визначення особливостей психологічного супроводу суб'єктивного благополуччя особистості та прикладних психологічних технологій, їх компонентів, методів, напрямів та способів психологічної роботи в дослідженнях українських та закордонних учених.Результати. Розкрито, що для оптимізації та розвитку особистісного благополуччя у різних видах діяльності ефективними є різноманітні методи, напрями та прийоми психологічної роботи, серед яких: когнітивно-поведінкова психотерапія, гештальт-терапія, тілесно орієнтована терапія, позитивна та транскультурна психотерапія, позитивні психологічні інтервенції (когнітивні та поведінкові), терапія для підвищення психічної стійкості спеціалістів на робочому місці, сприяння стійкості дорослих до проблем життєвого та професійного середовища, терапія ретроспективного та проактивного перегляду життєвого досвіду, медитаційні техніки для покращення саморегуляції та підвищення евдемоністичного благополуччя, екологічна терапія методом лікувального відпочинку, коучингові технології, навчання різноманітних заходів і методів самодопомоги.Висновки. Установлено, що психологічний супровід суб'єктивного благополуччя військовослужбовців доцільно здійснювати в контексті позитивної психології для забезпечення розуміння процесів розвитку цілеспрямованого та змістовного життя у різних сферах через науково вимірювані, керовані компоненти: позитивні емоції, взаємодію, стосунки, сенс і досягнення. Досліджені та описані компоненти, методи, напрями та способи психологічної роботи для супроводу суб'єктивного благополуччя військовослужбовців можуть бути ефективно інтегровані в комплексному професійно-психологічному тренінгу.
Keywords: суб'єктивне благополуччя; психологічний супровід; психологічні технології; професійно-психологічний тренінг; психологічні ресурси; екстремальні умови; особистість військовослужбовця