Реінтерпретація травматичного досвіду: концепція посттравматичного зростання - СІРОХА, Лілія; ПРОКОПОВИЧ, Євгеній; РЯБЧИЧ, Ярослав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Детально проаналізовано концепцію посттравматичного зростання як позитивних психологічних змін, що можуть виникнути в результаті протистояння та адаптації до травматичних подій. Розглянуто як історичні, так і сучасні підходи до розуміння впливу травми на індивідуальний розвиток. Розкрито, що, з огляду на постійні суспільні виклики, включаючи природні катастрофи, соціальні зміни, воєнні конфлікти та особистісні кризи, дослідження потенціалу посттравматичного зростання є особливо актуальним. Незважаючи на виклики, пов'язані з травмою, у дослідженнях виявлено потенціал для особистісного зміцнення, зміни життєвих цінностей та покращення міжособистісних стосунків серед тих, хто пережив травму. Підкреслено, що посттравматичне зростання не тільки викликає до перегляду традиційні уявлення про психологічні наслідки травм, але й відкриває перспективи для особистісної трансформації та підвищення загального благополуччя. Ідея посттравматичного зростання акцентує можливість позитивної адаптації та трансформації, які можуть виникнути як відповідь на екстремальні життєві випробування. Особливу увагу приділено ролі соціальної підтримки, оптимізму та індивідуальних якостей у процесі досягнення посттравматичного зростання. Однак важливо зауважити, що посттравматичне зростання не є неминучим результатом травми. Натомість тривалий особистісний дистрес і зростання часто співіснують. У контексті цього процесу розглянуто динаміку посттравматичної адаптації, яка включає активне пристосування до змінених життєвих умов і когнітивну реінтерпретацію пережитих подій, що може вести до зміцнення особистості, глибшого осмислення життєвих цінностей та покращення міжособистісних взаємин. Аргументовано, що концепції посттравматичного зростання мають значний потенціал для психології та психотерапії, оскільки дозволяють формувати ефективні стратегії підтримки та реабілітації осіб, які пережили травматичні події. Доведено, що поглиблене розуміння процесів зростання після травми сприяє розроблянню індивідуально орієнтованих підходів до зміцнення внутрішніх ресурсів особистості, підвищенню резильєнтності та покращенню загального психологічного благополуччя.
Keywords: травма; постравматичне зростання; резильєнтінсть; криза; благополуччя