Вплив характеристик дитини з розладом аутистичного спектра на психологічне благополуччя батьків - ПАСІЧНЯК, Руслана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Наголошено, що здатність батьків ефективно сприяти розвитку та успішній адаптації дітей з розладами аутистичного спектра залежить від їхнього власного емоційного стану та психологічного благополуччя. Суб'єктивна оцінка батьками труднощів дитини, зумовлених симптоматикою аутизму, відіграє істотну роль в переживанні ними задоволеності собою та життям. Метою дослідження було виявлення впливу характеристик дитини з аутизмом на рівень основних показників психологічного благополуччя батьків.Методи. Емпіричні дані одержано завдяки методу анкетування (авторська анкета) та опитувальника "Шкала психологічного благополуччя" К. Ріфф, а їх опрацювання здійснено з використанням непараметричного статистичного критерію Манна – Уітні та методу Тау-b Кендалла.Результати. Виявлено домінування низького рівня психологічного благополуччя в аспекті оцінювання батьками особистісного зростання (50 % опитаних респондентів засвідчили низький рівень цього показника). Установлено, що задоволеність у сфері управління середовищем, особистісного зростання, позитивних стосунків з іншими та прийняття себе має тенденцію до погіршення у зв'язку зі зростанням кількості типів труднощів, зумовлених діагнозом розлад аутистичного спектра. Не виявлено істотних відмінностей в показниках психологічного благополуччя у зв'язку мовленнєвими та сенсорними проблемами в розвитку дітей.Висновки. Найбільш чутливими аспектами психологічного благополуччя батьків, що виховують дітей з розладами спектра аутизму, виявились "Управління середовищем", "Особистісне зростання", "Позитивні стосунки з іншими, "Самоприйняття"(кількість типів труднощів, поведінкові проблеми, розлади сну), "Цілі життя". Поведінкові проблеми, їх кількість та розлади сну виявились найбільш істотними чинниками відмінностей в рівнях показників психологічної задоволеності опікунів.
Keywords: розлад аутистичного спектра; психологічне благополуччя; особистісне зростання; позитивні стосунки з іншими; управління середовищем; самоприйняття